Med öppna ögon blundar vi

Med öppna ögon blundar vi

Det pågår.

Det pågår.

Jag vet det. Du vet det. Vi vet det.

Några gångna veckor präglade av röjd tysthetskultur som möjliggör fortgåendet av destruktivitet på så många nivåer och kring så många frågor. Som i alla tider. Inget nytt.

Dokumentären om Josefin Nilsson blev en sorts pricken över i:et som det heter. Också för mig.  Hennes öde smärtade mig långt in i maggropen. Sorgsen och ilsken blev jag. Och övertygad.

Min övertygelse ligger i följande; Vi måste sluta tveka, överväga, skämmas, skrämmas, värdera och döma. Genom att agera räddar vi liv. Det vet vi. Men vi lever inte riktigt så.

På kort tid har det samlats tydliga upplevelser i mitt liv och min vardag som säger mig att det finns saker att uträtta och insikter att på allvar ta till sig. Jag har bland annat genom mina föreläsningar mött personer som med ångestfylld kroppshållning och tårfyllda ögon inte vågar titta på grannen i stolen bredvid. På grund av skam och rädsla. Trots att ett möte dem emellan skulle kunna förändra så mycket. De skulle kunna se på varandra och konstatera att just nu går vi igenom något jävligt och svårt. Båda två. Eller alla tre, fyra och fem. För många är de föräldrar och vuxna som just i detta nu kämpar med att se sin ungdom röra sig kring skadliga och dödliga substanser. Och med dem också dåliga beslut.  Våra ungdomar glider och vi har bekymmer.

Vi.

Vi kan hjälpa varandra genom att prata med varandra. Genom att blotta det vi skäms och räds för. Framför mina ögon har det suttit människor som lider i det tysta men delar samma situation med fler än de tror. Människor har sökt upp mig på olika sätt och delat med sig av sitt svåra. Och det gör mig ont. Jag vill så hjärtinnerligt gärna föra samman dessa personer. Visa dem för varandra och varsamt göra dem uppmärksamma på att de sitter i samma djävulska sits. Få dem att våga öppna upp. Formulera sin rädsla och vanmakt. Få dem att gemensamt bära något svårt och också söka sig vidare. Det finns hjälp. Det finns stöd. Det finns vägledning. De är inte ensamma och tyvärr inte heller först. Eller sist.

Tysthetskultur kan se ut på många sätt och existera i många olika rum – offentliga såväl som privata. Men tysthetskulturen har alltid samma bakomliggande krafter – rädsla, skuld och skam.

Varför är vi beredda att med öppna ögon blunda för något som vi vet är illa och mer än så?

Ofta för att rädda våra egna ansikten och så kallade anseenden, vad nu det är i dessa dagar. Men också av rädsla för att bli tvungna att ta ansvar tror jag.  Med engagemang kommer ansvar. Och att ta ansvar för något svårt och livsavgörande är så klart skrämmande. Men vi borde våga.

Jag skulle vilja skapa fler möjligheter, plattformar och forum för att prata om våra ungdomar. Samtals och ageranderum utan skam. Varken ungdomar eller vuxna ska skämmas – det finns tusen skäl till varför en ung människa idag gör de val hen gör. Dessa skäl kan ibland kopplas samman med föräldraskap och hemförhållanden. Men det kan också finnas sociala och traditionella skäl som grundar sig i umgänge och grupptryck. Det finns ett fakta/informationsflöde idag som är gigantiskt och utan kritisk granskning många gånger. Vuxenvärlden är bitvis chanslös i en eventuell debatt. Jag pratar om narkotikadebatten om någon undrar så här långt.

 Som sagt – anledningarna kan vara många. Det viktiga i sammanhanget är vad vi andra gör när vi konstaterar att en katastrof närmar sig från horisonten. Eller kanske redan gjort entré.

Kan vi vuxna hjälpas åt att vara just vuxna? Stötta varandra i att lita på vår magkänsla och intuition. Stötta varandra i att ge oss tillåtelse att vara störande vuxna. Att fråga för mycket. Att tränga oss på. Att mötas på riktigt. Ett massivt team av engagerade vuxna.

Detta vill jag vara en del av. Jag vill göra vad jag kan för att bidra till öppna ögon utan att blunda.

Låt oss se våra ungdomar.

Annons

En reaktion till “Med öppna ögon blundar vi

  1. Annsofie Janson 23 april, 2019 — 18:02

    Så bra skrivet❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close