Plums -stenen eller -Vem vill Du vara?

Andelen tänkvärdheter, klokskap och begrundansvärda livsstrategier för utveckling som jag mött den sista tiden är ovanligt hög. Rent av mer än vad jag egentligen kan ta in tror jag. Men inte desto mindre kan jag reflektera kring saken och gå ett par varv i tanken med vad det betyder för mig.

Jag har lyssnat på Stefan Einhorn som pratade om vikten av att vara snäll, effekterna av snällhet men också om varför det kan vara svårt ibland. Att vara snäll alltså. Han gav ett exempel på hur ett bibliotek i Stockholmsområdet hade bekymmer med att få låntagare att lämna tillbaka böcker. Biblioteket skickade sina påminnelser, kravbrev och slutligen räkningar men utan önskat resultat. Ett experiment inleddes och vid varje utlån såg bibliotekarierna till att etablera kort ögonkontakt och viss fysisk kontakt. Kanske låta sin hand snudda vid låntagarens när hen lämnar över boken. Resultatet var tydligt; böckerna kom tillbaka på ett helt nytt sätt. Bara ett ögonblicks mänskligt möte förändrade hela bilden. Att mötas och se sin medmänniska oavsett vilka vi är och vilken relation vi har till varandra är så viktigt.

Jag har också lyssnat på Kay Pollak som pratade om hur vi själva styr våra tankar och därmed också våra liv. En nyttig påminnelse om att jag styr skutan som är mitt liv. Alldeles själv. Om vi vill leva med en känslomässigt negativ boja är det den enklaste sak i världen att ordna. Vi är duktiga på att välja de tyngre vägarna och med det också göra oss till offer för våra upplevt svåra liv. Att ta ansvar för hur vi väljer att tolka och formulera vår verklighet och de situationer och personer vi ställs inför är inte något som sker av sig själv. Vi måste aktivt själva skriva våra upplevelser och därmed också ta makten över resultaten i våra liv. Läskigt kanske – att sluta gömma sig bakom ursäkter för passivitet och negativitet. Men en otroligt tilltalande tanke tycker jag. Hur vi kan skrämmas och hållas tillbaka av rädsla för att vara lyckliga. Ett fenomen som jag ser det. Och jag kommer tänka på det länge till.

Jag har utöver två erkänt duktiga föreläsare mött många nya människor i lite olika sammanhang och av lite olika anledningar. Många av dessa personer har lämnat avtryck på olika sätt i mig. Av både sorgliga och positiva anledningar. En del saker har gjort mig ont i hjärtat och väckt en oerhörd medkänsla och ömhet. En lust att sträcka ut min hand och säga; ”Jag finns här”. Så det har jag gjort. Sträckt ut handen och visat mig. Och min hand togs av någon annans hand. Försiktigt men likväl. Lite som vid bokutlånet i Stockholmsområdet. Kontakt som kanske kan förändra.

Det har också varit gott om positiva härliga möten med människor som gjutit energi i både mig och omgivningen. En injektion rent av och inspiration. Jag hamnade exempelvis på en lunch där sällskapet – som redan kände varandra väl – hade så nära till skratt hela tiden. Det var så befriande – att skratta åt lite allt möjligt och bara befinna sig i en positiv atmosfär. Jag har tänkt mycket på den lunchen såhär efteråt. Hur viktigt det är att skratta och bjuda in till skratt. Det tar jag med mig. Allvarsam som jag är…

Det är en förmån att få möta personer som kan presentera lite alternativa sätt att göra och tänka på. Som utmanar mig i tanken och öppnar upp för att vända på mina inkörda mönster. Av allt som jag ramlat in i sista tiden vill jag återkoppla till delar av min titel på detta inlägg – Vem vill Du vara?  För det är ändå dit jag vill komma med alla dessa omvägar.

Vem vill Du vara? Du kan välja det själv i ganska hög utsträckning och du kan dessutom ändra dig om du känner för det. Skulle du vara sugen på att testa en lite annan variant av dig själv finns det inga hinder. Dina tankar styr du själv över. Bråkar de med dig? Bråka tillbaka. Ge dig inte. Ta fighten och stå upp för den där du egentligen vill vara. Vinn mark på dig själv lite pö om pö och se dig tillslut som en segrare i ditt eget lopp.

Jag vill vara snäll. Jag vill få andra att känna sig värdefulla, sedda och älskade. Jag vill sprida glädje och trygghet. Jag vill lyfta tyngd från min medmänniskas axlar i den mån jag kan. Jag vill visa omgivningen att vi har så många möjligheter och vi kan få saker att hända. På egen hand men ännu hellre tillsammans. Om vi lever tillsammans med och för varandra i högre utsträckning kommer vi göra skillnad för många. Inte bara oss själva. De berömda ringarna på vattnet du vet…

Den vill jag vara. Plums-stenen som skapar ringar på vattnet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close